De gevaren van het spel

Drie soorten spelers

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen de gelegenheidsgokker, de excessieve gokker en de gokverslaafde. In feite zijn er vele manieren om te spelen, die een duidelijke evolutie naar verslaving aangeven:

 • Er is het ludieke spel, een aangename ervaring die de sociale contacten vereenvoudigt en de nieuwsgierigheid bevredigt. Dat spel is zonder gevaar;
 • Het misbruik van het spel of het excessieve spel. Hier is het spel een regelmatige bezigheid waarin de speler zich amuseert ondanks zijn verliezen. Hij blijft voortspelen om zijn geld terug te winnen;
 • De afhankelijkheid van het spel:
  Hier speelt de speler omdat hij niet meer zonder kan. Deze situatie kan de speler tot het uiterste drijven.

De drie fasen die leiden tot gokverslaving

 1. De winfase: alles gaat goed.
  Het spel, het winnen en verliezen brengen voor de speler grote emoties met zich mee. Als de speler aan het begin van zijn parcours grote winst maakt, de kans op verslaving aanzienlijk toeneemt.
 2. De verliesfase: de speler wil zich herpakken
  De hoeveelheid tijd die aan het spel wordt gewijd, neemt ook toe. De speler raakt geïsoleerd. Al zijn gedachten gaan naar het spel. Het wordt een obsessie. De speler denkt dat hij er wel bovenop zal komen, dat hij het verloren geld zal terugwinnen.
 3. De vertwijfelingsfase: de problemen stapelen zich op
  Het spel wordt een behoefte. De speler probeert uit alle macht aan geld te geraken om zijn passie te kunnen beleven. En zelfs nadat hij zich er rekenschap van heeft gegeven dat “Vrouwe Fortuna” hem niet gunstig gezind is, blijft hij doorspelen – uit automatisme. De fysische en mentale gezondheid van de speler komt in gevaar.

Ben je het beu om te verliezen?

BEL SOS SPELEN: O800/35.777

Spelers en hun entourage kunnen 24/7 anoniem terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN (0800/35.777).

VRAAG EEN SPEELVERBOD AAN

Vul het formulier in op de website van de Kansspelcommissie