De risicofactoren

Pathologisch gokken wordt nog te vaak beschouwd als een schandelijke verslaving waarover niet vaak wordt gesproken omdat er geld bij betrokken is. Het risico om van een occasionele recreatieve praktijk te vervallen in een dwangmatige praktijk wordt door verschillende factoren versterkt.

Omgevingsfactoren (reclame):

De aanbieders van kansspelen op het internet lokken vaak klanten door gratis speelmogelijkheden aan te bieden. Er worden vaak speelkredieten van € 10 of meer aangeboden. De winstpercentages van deze namaakspelen zijn vaak totaal vervalst en beantwoorden totaal niet aan de commerciële realiteit. Ze zijn vaak ingesteld op een uitkeringspercentage van 150%.

De risicofactoren bij online spelen

Ondanks het feit dat ze onder de 18 jaar verboden zijn, ligt het gevaar van deze online spellen in hun virtuele karakter: ze zijn permanent toegankelijk, ontsnappen aan sociale controle en tijdsbesef.

Bijkomende gevaar schuilt op illegale sites: oplichting, niet uitbetaalde winsten en niet terugvorderbare bedragen, gebruik van bank- en persoonlijke gegevens... de lijst is lang!

Bijgeloof

De verslaafde gokkers laten zich meeslepen en vergeten al gauw dat hij met toeval speelt. Excessieve spelers zijn er vaak van overtuigd dat hun uur nog zal komen.Ze geloven dat hun kennis en beheersing van het spel ervoor zal zorgen dat ze gaan winnen.

 • Selectief geheugen
  De gokker heeft de neiging alleen zijn «winst» te onthouden en zijn «verlies» te vergeten
 • Verkeerd begrip van de notie negatieve winstverwachting
  Gokverslaafden zijn er meestal van overtuigd dat ze «moeten winnen» en vergeten dat het uiteindelijk altijd de bank is die wint. Ze krijgen nooit al zijn inzet terug en verspelen ze het gewonnen geld weer.
 • Verkeerd begrip van de notie onafhankelijkheid van de beurten
  De notie van onafhankelijkheid van de beurten houdt in dat de voorbije beurten de toekomstige rondes niet kunnen voorspellen.
 • Een illusie van controle
  De speler gelooft dat hij het spelresultaat kan beïnvloeden, dankzij zijn talent of spelkennis.
 • Irrationele gedachten
  Gokverslaafden worden bijgelovig, gokken op getallen die een belangrijkedatum weergeven, doen een gebedje, voeren rituelen uit.

Hoop op betere tijden

Verslaafde spelers zijn er allemaal van overtuigd dat ze gaan winnen.

7 adviezen om de risico’s op verslaving te beperken*

Wie ervoor kiest om te spelen, moet enkele regels in gedachten houden om ervoor te zorgen dat het spel een spel blijft en dat de risico’s beperkt blijven.

 1. Gokken is geen manier om geld te verdienen:
  De waarheid is dat gokexploitanten, online of offline, legaal of illegaal, ervoor zorgen dat zij de winnaars zijn. Zo zitten kansspelen in elkaar: een kleine minderheid wint grote bedragen op de rug van de grote meerderheid.
 2. Gok alleen met geld dat je kunt missen:
  speel niet met geld dat je opzij had gezet voor andere vrijetijdsbestedingen. Raak nooit aan geld dat bestemd is voor belangrijke uitgaven, zoals boodschappen, vrije tijd, vervoer, schoolboeken, abonnementen… divers, enz.
 3. Leg jezelf een uitgavenlimiet op:
  bepaal voordat je begint te spelen welk bedrag je bereid bent te verspelen/verliezen. Ben je dit geld kwijt, stop dan met spelen.
 4. Leg jezelf een tijdslimiet op:
  bepaal hoeveel tijd je bereid bent te verspelen. Is die tijd om, stop dan.
 5. Probeer kwijtgespeeld geld niet terug te winnen:
  dit leidt in het algemeen tot nog grotere verliezen.
 6. Speel niet als je verdrietig of kwaad bent:
  het is moeilijk helder te blijven denken als je je niet goed voelt.
 7. Zorg voor evenwicht met andere activiteiten:
  laat gokken een vermaak zijn zoals zovele andere!

Ben je het beu om te verliezen?

BEL SOS SPELEN: O800/35.777

Spelers en hun entourage kunnen 24/7 anoniem terecht op het gratis nummer van SOS SPELEN (0800/35.777).

VRAAG EEN SPEELVERBOD AAN

Vul het formulier in op de website van de Kansspelcommissie